Știați că doar filtrarea apei din piscină are un impact major asupra calității acesteia? Într-adevăr, în timp ce filtrarea reține poluanții și particulele insolubile, facilitează și dezinfecția, permițând produselor să acționeze mai rapid și mai eficient. Drept urmare, tratamentele chimice sunt doar 20% responsabile pentru menținerea echilibrului apei! Aceasta este o veste bună pentru planetă și pentru bugetul dvs., dar asigurați-vă că alegeți sistemul de filtrare potrivit și știți cum să îl utilizați și să îl întrețineți.

Activați filtrarea pentru a îmbunătăți calitatea apei din piscină

Care este scopul unui filtru de piscină?

Calitatea apei din bazinul dumneavoastră este direct legată de calitatea filtrării, mult mai mult decât de tratamentele chimice. Filtrul, al cărui rol este acela de a reține poluanții, facilitează menținerea apei sănătoase și limpezirea acesteia. Există diferite tipuri de filtre. Cel mai frecvent intalnite sunt filtrele cu nisip, cartuș sau pământ de diatomee.

Eficiența unui filtru este măsurată în microni, sau finețea de filtrare. Cu cât micronii sunt mai mici, cu atât filtrul reține cele mai mici impurități. Există un sfat de reținut, dacă investiți sau renovați piscina dvs., nu căutati economii cu orice preț când vine vorba de sistemul de filtrare al piscinei.

Sistemul de filtrare a apei

Pentru a menține apa din piscină curată, iată cum funcționează sistemul de filtrare:

Skimmerul captează murdăria de la suprafața apei și o depozitează într-un coș.

Pompa piscinei este motorul care circula apa de la piscina la filtru. Funcționează de cele mai multe ori printr-un panou de control electric care activează toate sistemele (sistem de filtrare, pompă de căldură, injectoare de tratare etc.). În funcție de volumul de apă din piscina dvs., specialistul dumneavoastră în piscină vă va sfătui asupra celui mai potrivit model. Dupa trecerea prin pompa piscinei, care contine un prefiltru, apa ajunge in filtru, care indeparteaza mai fin poluarea. Curățată și purificată, apa este apoi redistribuită în piscină prin duzele de evacuare sau de evacuare. Rețeaua hidraulică (conducte) permite ca apa să circule de la pompă și să se filtreze către piscină.

Ilustrație a unui sistem complet de filtrare a piscinei: skimmer, pompă pentru piscină, filtru, scurgere sau sifon și duză de evacuare.


Care sunt diferitele tipuri de filtre pentru piscina?

Filtru de nisip sau sticlă

Filtrul de nisip este recomandat pentru piscinele mari care pot fi filtrate rapid. Finețea de filtrare (30 până la 50 de microni) este puțin mai mică decât alte sisteme. Cu toate acestea, adăugarea de floculant îmbunătățește performanța. În ceea ce privește întreținerea, un filtru de nisip sau de sticlă trebuie curățat la fiecare două luni în timpul sezonului de vârf (cunoscut sub numele de spălare în contra) pentru a îndepărta reziduurile de nisip blocate. Curățarea chimica a filtrului se face de două ori pe an (la momentul iernarii și repornirii) si va elimina depunerile de calcar. În cele din urmă, va trebui să înlocuiți nisipul filtrului la fiecare 4 ani.

Filtru de zeolit

Zeolitul este o rocă microporoasă adăugată la filtrul de nisip (amestecul este în jur de 60% zeolit ​​pentru 100% nisip). În special, reduce consumul de produse chimice (dezinfectant, antialge). Este o soluție mai ecologică, cu o finețe de filtrare foarte mare (5 microni). Acest filtru este potrivit pentru toate volumele de piscine. În ceea ce privește întreținerea, este și un sistem foarte simplu, care nu necesită nicio acțiune în timpul întreținerii săptămânale (în afară de curățarea filtrului și a prefiltrului cu apă). Tot ce trebuie să faceți este să clătiți roca cu apă curată înainte de a o adăuga pe nisip pentru a evita particulele de praf. Zeolitul poate fi schimbat la fiecare 7 până la 10 ani și costă în jur de 500 lei/ 25 kg.

Filtrul cu cartuș

În timp ce filtrul cu cartuş asigură o filtrare destul de precisă a apei (în jur de 15 microni), volumul de apă tratată este mai lent decât în ​​cazul unui sistem cu nisip sau sticla. Întreținerea manuală a filtrului trebuie efectuată în timpul întreținerii săptămânale folosind un jet de apă și o perie moale. De asemenea, îl puteți lăsa la înmuiat într-un amestec de apă și un agent de curățare special pentru cartușe filtrante în timpul sezonului de vârf. În concluzie, filtrul cu cartuş rămâne una dintre cele mai accesibile soluţii deoarece cartuşul trebuie înlocuit regulat: o dată pe lună în plin sezon (în funcţie de cât de des se foloseste piscina).

Filtrul de diatomee

Acesta este un rezervor umplut cu o pulbere numită pământ de diatomee. Acesta este cel mai precis model din punct de vedere al fineței de filtrare, dar dacă apa ta este dură sau dacă piscina ta este foarte expusă la resturile vegetale, acest filtru nu este pentru piscina ta. Filtrul de pamant de diatomee reprezinta o investitie initiala mai mare decat alte sisteme, deoarece materialul filtrant trebuie inlocuit periodic si instalat un racord de canalizare pentru apa uzata. Menținerea acestui tip de filtru necesită un pic de cunostinte, deoarece trebuie să adăugați material filtrant în mod regulat, să verificați presiunea (bari) din rezervor și să schimbați membrana filtrului. O dată sau de două ori pe an, este necesară o spălare inversă pentru a îndepărta reziduurile de nisip. În cele din urmă, debitul pompei de filtru și timpul de activare joacă un rol în fiabilitatea filtrului: un debit lent este de preferat pentru ca filtrul să fie pe deplin eficient. Necesită de asemenea și instalarea unui rezervor anti-respingere.

Cât timp să funcționeze sistemul de filtrare al piscinei mele?

Timpul de filtrare al unei piscine este determinat în mare măsură de temperatura apei. Aceasta determină atât timpul de filtrare, cât și ciclurile de filtrare.

Cum se calculează timpul de filtrare a apei?

Cu cât apa este mai caldă, cu atât se dezvoltă mai multe microorganisme (alge sau bacterii). Prin urmare, este logic să filtrezi mai mult atunci când apa este mai caldă. Regula de bază pentru calcularea timpului zilnic de filtrare este să împărțiți temperatura apei la 2. De exemplu, dacă piscina dvs. este la 28°C, timpul optim de filtrare va fi de 14 ore pe zi.

Filtrarea în timpul iernii active

În apa sub 10°C (iernare activă), creșterea microorganismelor este foarte încetinită. Așa că puteți filtra doar două până la trei ore pe zi.

Înțelegerea ciclurilor de filtrare

După cum sa explicat mai sus, timpul de filtrare depinde de temperatura apei. Acesta din urmă determină și ciclurile de filtrare, adică. filtrarea totală a apei piscinei dvs. Calculul pentru un ciclu total de filtrare este următorul: volumul apei din piscină (în m3) împărțit la debitul de filtrare (în m3) pe oră.


Ce trebuie să știți:

Temperatura de 25°c sau mai mare: rulați 3 cicluri de filtrare, de ex. minim 12 ore

Temperatura 20° până la 24°c: 1 până la 2 cicluri de filtrare, de ex. 10 la 11 ore

Temperatura 15° până la 20°c: 1 ciclu de filtrare, de ex. 7 până la 10 ore

Temperatura de la 10 la 14°C: ½ ciclu, de ex. 3 până la 5 ore (iernare activă)

Sub 10°c, bacteriile nu mai prosperă.

Dincolo de păstrarea calității apei în sezonul de vârf, un ciclu complet de filtrare este recomandat cu tărie în cazurile de izbucnire de alge sau după utilizarea intensivă a piscinei dumneavoastră.

Alți parametri de luat în considerare la optimizarea timpului de filtrare

Numărul de înotători

Înotătorii aduc multă poluare în apă, mai ales dacă nu au făcut duș înainte de a înota! Ar trebui să măriți timpul zilnic de filtrare dacă știți că numărul de scăldatori va fi marit si coborati-l a doua zi.

Împrejurimile piscinei dvs

Dacă piscina dvs. este înconjurată de copaci și vegetație, este ușor de înțeles că, pentru aceeași dimensiune și frecvență de utilizare a piscinei, va necesita mai mult timp de filtrare zilnic.

Hidraulicitatea apei

Hidraulicitatea unei piscine este modul în care apa circulă natural sau mecanic, datorită duzelor de circulație de exemplu. Când hidraulicitatea nu este bună, apa nu este amestecată corespunzător în anumite zone ale piscinei. Acest lucru creează zone în care creșterea algelor este mai răspândită. O piscină cu o hidraulică bună va avea nevoie de un timp de filtrare mai scurt.

Când să activezi filtrarea apei?

Pentru a activa filtrarea eficient, iată câteva principii pe care trebuie să le rețineți:

Activare în timpul zilei: sub efectul căldurii, apa se schimbă rapid. După cum am menționat mai devreme în acest articol, filtrarea încetinește alterarea apei și va fi cu atât mai eficientă. În al doilea rând, cel mai bine este să-l activați în timpul orelor de baie (sau imediat după) pentru a recupera cât mai multă poluare cât mai repede posibil.

Filtrare divizată: Filtrarea în două sau trei cicluri este mai eficientă, deoarece permite colectarea mai multor impurități la suprafață înainte ca acestea să cadă pe fundul apei. Numărul de cicluri depinde de temperatura apei (vezi paragraful nostru despre timpul de filtrare). Odată ajuns la fund, orice reziduu (frunze, insecte) va trebui îndepărtat manual sau cu ajutorul unui robot.

După tratamentul chimic: Este necesar să începeți filtrarea pentru a stimula o difuzie mai buna a substantelor și pentru a activa efectul mai rapid. 

Pentru a încheia despre filtrarea apei din piscină

Nu o putem repeta niciodată suficient, o bună filtrare este esențială pentru a menține o apă sănătoasă și limpede. Este necesar să alegeți sistemul care este cel mai potrivit piscinei dumneavoastră și frecvenței de uz a piscinei dumneavoastră. Pentru a economisi energie, rețineți regula de bază a timpului de filtrare: temperatura apei / 2.